Elmúltak azok az idők, amikor az ügyféllel történő kapcsolattartás kizárólag a telefonra vagy a személyes kommunikációra korlátozódott.

Napjaink modern ügyfelei minél gyorsabb, és minél hatékonyabb segítséget várnak. Ha egy mód van rá, azonnal.

Ám előfordulnak olyan szituációk, amikor a legnagyobb segítőkészség ellenére is a beszélgetés elkezd a nem megfelelő mederben csordogálni. Ennek pedig akár végzetes következményei is lehetnek az üzletedre nézve.

Ezeket a kifejezéseket kerüld, amikor egy ügyféllel beszélsz

1. Egy másodperc türelmét kérem

Soha ne várasd úgy az ügyfelet, hogy nem tudja, mi folyik a vonal vagy a képernyő túlsó végén. Mindig magyarázd meg, hogy miért kéred a türelmét. Például: Tudok segíteni Önnek, ehhez azonban meg kell nyitnom egy fájlt a számítógépemen, 1 perc türelmet kérek. Tudná tartani?

2. Sajnos nem

Ahelyett, hogy a beszélgetést a negatív irányba fordítanád, próbálj meg alternatívákat felajánlani. Legyél együtt érző és előzékeny. Például: Megértem a problémáját. A szürke ing helyett fel tudok ajánlani egy feketét 10 százalék kedvezménnyel.

3. Nem tudok segíteni

Igen, előfordul, hogy nem találsz gyógyírt egy ügyfél minden problémájára. De ne felejtsd el, hogy te egy szolgáltatást nyújtasz, egy terméket forgalmazol, kihez forduljanak a megrendelők, ha nem hozzád? Mindig akad valami – akár egy-két jó szó –, amit megtehetsz az ügy sínre kerülése érdekében.

4. Nem találom a megrendelését

Az egyik legijesztőbb mondat, amivel egy ügyfél találkozhat. Nekem ilyenkor egy gondolat jár a fejemben: Hát micsoda rendetlenség uralkodik ennél a cégnél? Ha elkavarodott egy megrendelés, kérj érte elnézést, és azonnal intézkedj: vedd fel ott és azonnal újra.

5. Valójában, igazából, őszintén szólva és társaik

Amellett, hogy ezek a kifejezések meglehetősen sablonosak, még valami lealacsonyító jelentést is hordoznak magukban. Ha hiszed, ha nem, még az Apple-nél is felhívják a figyelmet arra, hogy kerüljék az ügyfél kijavítását egy beszélgetés során.

6. Elnézést, sajnálom, bocsánat

Kizárólag akkor kérj bocsánatot, ha hibáztál. A sajnálkozás más esetben üres frázisnak fog tűnni, aminek nincs helye az ügyféllel történő kapcsolattartás során.

  • Ne kérj bocsánatot, ha a munkádat végzed: Rögtön előkeresem a megrendelését.
  • Ne kérj bocsánatot, ha kérdést teszel fel: Mikor adta le a megrendelést?
  • Ne kérj bocsánatot, ha egy kérdést szeretnél tisztázni: Szeretném megérteni, hogy miért nem kapta még meg a csomagot.

Készítsd el a  marketingterved
tananyagunk segítségével